4 korkea testosteroni merkit miehellä – oireet ja erot

Korkea testosteroni voivat aiheuttaa erilaisia oireet, kuten karvoitusta, mielialahäiriöitä ja aknea. Ne voivat johtua joistakin sairauksista ja lääkkeiden tai anabolisten steroidien käytöstä.

Korkeat testosteronitasot voivat aiheuttaa miehillä vakavia ongelmia, kuten eturauhasen suurentumisen, joka tunnetaan nimellä hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu (BPH).

Miehillä testosteronin tehtäviin kuuluu muun muassa libidon, luu- ja lihasmassan sekä siittiöiden tuotannon säätely. Myös naisilla on jonkin verran testosteronia, mutta vähemmän. Naisilla testosteroni auttaa naisten sukukudoksen ja luumassan kasvussa ja ylläpidossa.

Testosteroni on välttämätöntä terveydelle, mutta liikaa sitä voi lisätä terveysongelmien, kuten suurentuneen eturauhasen, riskiä.

Tässä artikkelissa käsittelemme korkea testosteroni merkit joita kutsutaan myös hyperandrogenismiksi, miehillä.

korkea testosteroni merkit

Korkea testosteroni merkit miehellä

Vaikka normaalia korkeammat testosteronitasot eivät ole kovin yleisiä miehillä, jos testosteronitasosi nousevat ja pysyvät korkeina jonkin aikaa, saatat kokea korkea testosteroni merkit, kuten aknea, hiustenlähtöä, mielialan vaihtelua ja univaikeuksia.

1. Akne

Testosteroni voi lisätä talintuotantoa (iholla oleva rasvainen aine), mikä voi johtaa tukkeutuneisiin huokosiin ja akneen. Näin ollen miehillä, joilla on korkea testosteronipitoisuus, saattaa esiintyä enemmän aknea kuin miehillä, joilla on normaali taso.

2. Hiustenlähtö

Joillakin korkea testosteroni pitoisuuden omaavilla ihmisillä esiintyy androgeneettistä hiustenlähtöä eli miesten hiustenlähtöä (jota kutsutaan myös miesten kaljuuntumiseksi).

Ihmisillä, joilla on geneettinen alttius miesten kaljuuntumiseen, korkea testosteroni voi myös aiheuttaa hiustenlähtöä.

3. Mielialan vaihtelut

Kohonneet testosteronitasot voivat edistää mielialahäiriöitä, kuten ärtyneisyyttä ja aggressiivisuutta. Ne voivat myös tehdä sinusta alttiimman ottamaan riskejä, varsinkin jos korkean T:n syynä on anabolisten steroidien väärinkäyttö.

4. Unihäiriöt

Korkea testosteroni voi aiheuttaa levottomuutta ja vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa. Tutkijat eivät ole varmoja siitä, miten testosteroni vaikuttaa uneen, mutta he uskovat, että se saattaa vaikuttaa vuorokausirytmiisi. Jotkut palveluntarjoajat käyttävät testosteronihoitoa jopa uniapnean hoitona, mutta tulokset ovat epäselviä.

korkea testosteroni merkit miehillä

Tämä on 4 tärkeintä ilmeisintä oireet korkea testosteroni on myös enemmän, kuten jalkojen ja jalkojen turvotusta, jalkojen ja jalkojen turvotusta, sydämen tai maksan ongelmia, päänsärkyä ja enemmän.

Mikä aiheuttaa korkean testosteronin miehillä?

Korkea testosteronipitoisuus voi johtua monista eri syistä.

Seuraavassa on joitakin tämän ilmiön yleisimpiä syitä:

 • Geneettinen perimä: Jopa 70 prosenttia miesten seerumin testosteronitasoista johtuu genetiikasta. Jos sinulla on suvussasi korkea testosteronipitoisuus, on mahdollista, että sinäkin saatat sairastua siihen.
 • Kasvainten esiintyminen: Hyvänlaatuiset ja syöpäkasvaimet – erityisesti lisämunuaisen ja kivesten kasvaimet – voivat aiheuttaa testosteronitasapainon häiriötä ja nostaa testosteronitasoja.
 • Steroidien väärinkäyttö: Miehillä, jotka käyttävät enemmän kuin määrätty määrä steroideja, on riski saada korkea testosteronitaso – ja kärsiä sen seurauksena lukuisista oireista.
 • Kilpirauhasen toimintahäiriö: Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavilla miehillä on kohonnut SHBG- ja testosteronitaso, joka ylittää selvästi normaalin raja-arvon.

Lähteestä riippumatta kohonnut korkea testosteronipitoisuus voi olla haitallista. On tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta haitallista kehitystä ei pääse tapahtumaan.

Tapoja määrittää, onko henkilöllä korkea testosteroni

Jälleen paras tapa määrittää, onko jollain korkea testosteroni, on neuvotella pätevän lääketieteen ammattilaisen kanssa, joka voi ottaa verinäytteitä ja analysoida tulokset.

Tyypillinen työstö voi sisältää:

 • Fyysinen koe
 • Keskustelua potilaan sairaushistoriasta
 • Verenotto
 • Punasolujen määrä

Pätevä terveydenhuollon tarjoaja voi tulkita nämä tulokset.
Testosteronitasot voivat vaihdella useiden eri tekijöiden mukaan. Esimerkiksi pienet muutokset rutiineissa voivat vaikuttaa merkittävästi testosteronitasoon. Keskustelemalla HealthGAINS-hyvinvointineuvojan kanssa voit saada enemmän tietoa testitulosten tulkinnasta ja hoidon antamisesta.

Miten hoidetaan korkeaa testosteronia miehillä?

Korkeaa testosteronipitoisuutta hoidetaan eri tavoin sen syystä riippuen. Jos sinulla on merkkejä korkeasta testosteronipitoisuudesta, terveydenhuollon tarjoaja voi tehdä yksinkertaisen verikokeen testosteronipitoisuutesi mittaamiseksi. Sopiva hoitosuunnitelma riippuu korkean T:n syystäsi.

Seuraavassa on joitakin tapoja hoitaa korkeaa testosteronia:

 1. Säädä testosteronikorvaushoitoa (TRT)

Jos saat testosteroni korvaushoitoa (TRT) matalien testosteronitasojen vuoksi ja hormonitasosi nousevat liian korkeiksi, terveydenhuollon tarjoaja tekee kanssasi yhteistyötä annostuksen säätämiseksi ja veriarvojen saamiseksi normaalille tasolle.

 1. Vähennä tai lopeta anaboliset steroidit

Jos käytät anabolisia steroideja lihasten kasvattamiseen ja testosteron pitoisuutesi nousevat korkeiksi, saatat kokea merkkejä korkeasta testosteroni pitoisuudesta. Jos käytät anabolisia steroideja laittomasti ja ilman terveydenhuollon ammattilaisen valvontaa, on hyvä kertoa asiasta terveydenhuollon ammattilaiselle, sillä niihin liittyy riskejä ja mahdollisia sivuvaikutuksia. Pitkäaikaisiin terveysongelmiin kuuluvat vakavat sairaudet, kuten sydänsairaudet, munuaisongelmat, maksasairaudet ja veritulpat, jotka voivat johtaa sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin (AlShareef, 2022).

 1. Hoitaa perussairauksia

Jos kiveskasvain tuottaa testosteroni tai vaikuttaa muuten hormonitasoihisi, sen hoitaminen voi palauttaa testosteronitasosi normaalialueelle.

Jos havaitset merkkejä korkea testosteronitaso, käy terveydenhuollon tarjoajan luona. Hän voi yhdessä kanssasi selvittää, miksi testosteronitasosi ovat korkeat, ja laatia hoitosuunnitelman niiden palauttamiseksi normaalialueelle.

Usein kysytyt kysymykset

Seuraavassa on joitakin kysymyksiä, joita ihmiset usein kysyvät miesten korkea testosteroni pitoisuudesta.

Mikä on korkea testosteroni miehellä?

Kuten monet muutkin terveyteemme liittyvät seikat, ”normaali” testosteroni vaihtelee yksilön ja tiettyjen tekijöiden, kuten painon, ravitsemuksen, lääkityksen, iän ja sairauden mukaan.

American Urological Association (AUA) arvioi, että noin 300 nanogrammaa desilitrassa (ng/dl) olevaa testosteronitasoa pidetään ”normaalina miehelle”. Jos tasot ovat tätä alhaisemmat, miehellä katsotaan olevan alhainen testosteronitaso, ja jos tasot ovat paljon korkeammat, lääkäri tutkii tarkemmin taustalla olevia syitä.

Mitä tapahtuu, kun miehellä testosteroni on liian korkea?

Korkea testosteroni tunnetaan nimellä hyperandrogenismi. Aikuisilla ei ole juurikaan havaittavia merkkejä. Komplikaatioiden, kuten maksakasvaimen, keltaisuuden ja suurentuneen eturauhasen riski voi kuitenkin olla olemassa.

Mitä tapahtuu, kun miehen testosteronitasot ovat liian alhaiset?

Alhaisia testosteroni kutsutaan hypogonadismiksi. Aikuisella miehellä, jolla on alhainen testosteronitaso, voi ollaLuotettava lähde:

 • Pienet kivekset
 • suurentuneet rinnat, joita kutsutaan gynekomastiaksi.
 • vaikeuksia lihasmassan kasvattamisessa
 • alhainen siittiöiden määrä
 • heikko energia
 • alhainen libido
 • osteoporoosi
 • vaikeissa tapauksissa kuumat aallot
 • anemia

Kun miehet vanhenevat, testosteronitasot laskevat, mikä voi johtaa näihin oireisiin.

Mikä on normaali testosteroni aikuisella miehellä?

American Urological Association pitää normaaliarvona 450-600 ng/dl. Jos taso laskee alle 300 ng/dl, lääkäri voi diagnosoida puutteen ja määrätä testosteroni korvaushoitoa.

Tasot vaihtelevat ikäryhmittäin ja voivat vaihdella päivän mittaan. Tarkimmat lukemat saadaan aikaisin aamulla.

Onko 1200 testosteroni liian korkea?

12- tai 13-vuotiaiden poikien testosteronipitoisuuden tulisi olla 7-800 ng/dl. Kun he ovat 15-16-vuotiaita, teinipoikien testosteronitaso on tyypillisesti 100-1 200 ng/dl.

Missä iässä testosteroni on korkea?

Miehellä, jonka testosteronitaso on alle 300 ng/dl, tulisi diagnosoida alhainen testosteronitaso. 19-vuotiailla ja sitä vanhemmilla naisilla normaali testosteronitaso on 15-70 ng/dl. Testosteronitasot saavuttavat huippunsa noin 18 tai 19 vuoden iässä, minkä jälkeen ne laskevat koko loppuaikana aikuisuudessa.

Vähentääkö masturbointi testosteronia?

Ei. Masturboinnilla ja siemensyöksyllä ei ole osoitettu olevan pitkäaikaisia tai negatiivisia vaikutuksia testosteronitasoihin, joita kutsutaan myös T-tasoksi. Mutta pidempi vastaus ei ole aivan näin yksinkertainen. Masturboinnilla, olipa se sitten yksin tai kumppanin kanssa, voi olla erilaisia vaikutuksia T-tasoihin, vaikka ne ovatkin useimmiten lyhytaikaisia.

Miltä korkean testosteroni kasvot näyttävät?

Korkea testosteronipitoisuus kehityksen aikana on yhteydessä kasvonpiirteisiin, kuten taltoitettuun leukaan, leveisiin kasvoihin, kapeisiin silmiin ja jykeviin poskipäihin – ajattele nuorta Paul Newmania tai Twilightin ihmissusi Taylor Lautneria.

Viite – Wikipedia

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *