Mikä on kaljuuntuminen? – syyt ja hoito, ratkaisu

Miesten kaljuuntuminen on hyvin yleinen hiustenlähtötyyppi, joka vaikuttaa ihmisiin, jotka on nimetty miehiksi syntymähetkellä. Miestyyppisessä kaljuuntumisessa on seitsemän vaihetta.

Varhaiset vaiheet alkavat yleensä 30-vuotiaana, mutta joillakin ihmisillä on oireita jo myöhään teini-iässä. kaljuuntuminen Hoitoja ovat lääkkeet, hiustensiirto, verihiutalepitoinen plasma ja muotoilutekniikat.

miesten kaljuuntuminen
miesten kaljuuntuminen

Mikä aiheuttaa kaljuuntuminen?

Hiustenlähtö tapahtuu, kun karvatupet kutistuvat ajan myötä. Kun ne kutistuvat, niiden tuottamat hiussäikeet muuttuvat ohuemmiksi ja lyhyemmiksi. Lopulta karvatupet lakkaavat tuottamasta hiuksia kokonaan.

Seuraavassa on joitakin yleisimpiä kaljuuntuminen syitä:

  1. Genetiikka ja hormonit
  • Androgeneettinen hiustenlähtö – Tämä perinnöllinen hiustenlähtö on hyvin yleistä. Se liittyy androgeeneiksi kutsuttujen miesten sukupuolihormonien vaikutuksiin. Androgeenitasot nousevat murrosiän aikana, mikä lyhentää karvatupen kasvusykliä. Tämä aiheuttaa sen, että hiussuikaleet ohenevat, lyhenevät ja vaalentuvat iän myötä.
  • Muut hormonaaliset muutokset – Myös synnytykseen, vaihdevuosiin ja kilpirauhasongelmiin liittyvät merkittävät hormonaaliset muutokset ja epätasapaino voivat aiheuttaa normaalia enemmän hiustenlähtöä.
  1. Sairaudet

Tietyt sairaudet johtavat hiusten putoamiseen sivuvaikutuksena. Yleisiä syyllisiä ovat mm:

  • Autoimmuunisairaudet
  • Ihosairaudet, kuten rengasmatotulehdus
  • Krooniset sairaudet, kuten lupus ja diabetes
  • Syöpähoidot, kuten säteily- ja kemoterapia
  1. Lääkkeet

Erilaiset lääkkeet, joita käytetään erilaisten terveysongelmien hoitoon, voivat aiheuttaa hiustenlähtöongelmia pitkäaikaisessa käytössä. Aknehoidot, verenohennuslääkkeet, masennuslääkkeet, kolesterolia alentavat lääkkeet jne. aiheuttavat yleisesti hiustenlähtöä.

  1. Ruokavalio ja ravitsemus

Riittämätön proteiinin, raudan, sinkin ja B12-vitamiinin saanti voi haitata hiusten terveyttä ja aiheuttaa liiallista irtoamista. Myös hullunkuriset pikadieetit ja lihavuusleikkaukset vaikuttavat hiusten kasvusykliin ja johtavat hiustenlähtöön.

  1. Stressi

Stressitilanteissa lähes 70 prosenttia hiuksista voi siirtyä kasvuvaiheesta irtoamisvaiheeseen lähes välittömästi. Tällainen stressin aiheuttama hiustenlähtö on väliaikaista, mutta pitkäaikainen liiallinen stressi voi aiheuttaa pysyviä vaurioita.

  1. Muotoilu- ja hoitotottumukset

Tiukat kampaukset, ankarat kemialliset käsittelyt, kuumat muotoilutyökalut ja harvoin tapahtuva shampoopesu voivat vaurioittaa hiusjuuria ja aiheuttaa hiusten katkeilua ja hiustenlähtöä.

Kaljuuntumisen tyypit

kaljuuntumisen on erilaisia malleja ja tyyppejä eri tekijöistä riippuen. Joitakin yleisiä ovat:

Mieskuvioinen kaljuuntuminen

Miestyyppisessä kaljuuntumisessa (MPB) hiukset alkavat vetäytyä sivusuunnasta ja yläreunainen hiusraja ohenee. Ajan myötä hiuksista tulee ohuempia ja lyhyempiä, mikä luo M-muotoisen hevosenkengän hiustenlähtökuvion pään sivuille ja takaosalle.

MPB on perinnöllinen ja liittyy androgeeneihin. Yli 50 % yli 50-vuotiaista miehistä kärsii miesmaisesta kaljuuntumisesta.

Naisten kaljuuntuminen

Myös naiset kärsivät hiustenlähtöstä, mutta hieman eri tavalla kuin miehet. Naisten kaljuuntuneessa (FPB) hiusraja etureuna säilyy, mutta levenee ja hius ohenee tasaisesti koko päänahan yläosassa.

FPB vaikuttaa noin 30 miljoonaan naiseen Yhdysvalloissa. Perinnöllisyys, hormonaaliset muutokset vaihdevuosien jälkeen ja androgeenit ovat yleisiä laukaisimia.

Kaljuuntumisen vaiheet

Yleisimmin käytetty asteikko miesten kaljuuntumisen vaiheiden arvioimiseen on Norwood-asteikko.

Norwoodin asteikko miesten kaljuuntumiseen:

  • Vaihe 1 – Minimaalinen hiustenlähtö ja oheneminen oimojen ja etuosan hiusrajan ympärillä
  • Vaihe 2 – Frontaaliset taantumat syvenevät ja alkavat levitä; kärjen oheneminen alkaa
  • Vaihe 3 – Hiustenlähtö lisääntyy entisestään luoden varhaisen M-muotoisen hiustenlähtökuvion
  • Vaihe 4 – Taantumat syvenevät fuusion myötä; hiukset jäävät vain sivuille ja taakse
  • Vaihe 5 – Hiukset jäävät pääosin vain sivuille, hevosenkengän kuvio näkyy
  • Vaihe 6 – Vain hiusnauha jää sivuille ja taakse; toppi on enimmäkseen kalju
  • Vaihe 7 – Jäljellä on vain hajallaan olevaa sumua; totaalinen hiustenlähtö

Mikä on kaljuuntumisen hoito?

Vaikka miesten ja naisten kaljuuntuminen on suurelta osin perinnöllistä, sen alkamista ja etenemistä voidaan viivästyttää merkittävästi lääketieteellisillä estäminen ja kotihoidolla.

kaljuuntuminen hoito

Lääketieteelliset hoidot

Tässä on joitain tehokkaimmista lääketieteellisistä hoitovaihtoehdoista:

  • Minoksidiili – Tämä paikallisesti käytettävä liuos auttaa parantamaan hiusten tiheyttä pidentämällä hiusten anageenikasvuvaihetta. Se osoittaa hyviä tuloksia sekä miehillä että naisilla, kun sitä käytetään jatkuvasti vähintään neljän kuukauden ajan.
  • Finasteridi – Tämä suun kautta otettava lääkitys estää DHT:n tuotantoa käynnistävien entsyymien toimintaa – mikä on miestyyppisen kaljuuntumisen päälaukaisija. Se auttaa hidastamaan hiustenlähtöä ja edistää myös uudelleenkasvua.
  • Matalan tason laservaloterapia – Kutsutaan myös fotobiomodulaatioksi. LLLT altistaa päänahan matalan intensiteetin punaiselle ja lähi-infrapunavalolle, mikä stimuloi solujen toimintaa ja parantaa hiusten tiheyttä.
  • Verihiutalerikas plasmaterapia – PRP hyödyntää potilaan omasta verestä uutettua verihiutalerikasta plasmaa lepotilassa olevien follikkelien stimuloimiseksi. Useita istuntoja saatetaan tarvita, mutta tulokset voivat kestää pidempään.

Kotihoito

Tietyt elämäntapavalinnat ja kotihoitotekniikat voivat myös auttaa hallitsemaan kaljuuntumista tehokkaammin yhdistettynä lääketieteellisiin hoitoihin:

  • Vähennä stressiä joogan, meditaation, neuvonnan jne. avulla. Krooninen stressi pahentaa hiustenlähtöä.
  • Valitse hiustyylit, jotka eivät vedä hiusten juuria voimakkaasti ja anna päänahan ”hengittää”. Vältä tiukkoja poninhäntiä.
  • Vältä kuumia muotoilutyökaluja, sillä lämpö vahingoittaa herkät hiussäikeet. Anna hiusten kuivua sen sijaan ilmassa.
  • Käytä päänahan hierontaa lisätäksesi follikkelien verenkiertoa. Tee se 2-3 kertaa viikossa.
  • Käytä eteerisiä öljyjä, kuten rosmariinia, laventelia, piparminttua jne. parantaaksesi päänahan terveyttä.
  • Ota biotiinia, piidioksidia ja aminohappoja sisältävää hiuslisää päivittäin.
  • Syö proteiinipitoista ruokavaliota ja pysy nesteytettynä tukeaksesi hiusten terveyttä sisältä ulospäin.

Avaimet takeawayt

  • Kaljuuntuminen on usein perinnöllistä, mutta elämäntapa, lääkehoidot ja kotihoitotekniikat voivat viivyttää sitä merkittävästi.
  • Hiustenlähtöä pahentavien laukaisimien tunnistaminen ja niiden nopea hallinta on ratkaisevan tärkeää.
  • Lääkehoidot, kuten minoksidiili, finasteridi ja PRP, jotka ruiskutetaan suoraan päänahkaan, voivat hidastaa etenevää kaljuuntumista.
  • Ruokavalion parantaminen, stressin vähentäminen, päänahan hieronta ja vähemmän vahingollisten hiustenhoitomenetelmien valinta ovat hyödyllisiä.
  • Proaktiivisuus kohdistetuilla varhaisilla hoidoilla tuottaa parempia tuloksia verrattuna siihen, että edistyneiltä hoidoilta odotetaan ihmeitä myöhemmin.

Tärkeintä on aloittaa hoidot heti ensimmäisten merkkien ilmaantuessa kaljuuntumiseen taipuvien hiusten hallinnan parantamiseksi. Jatkuva hoito on ratkaisevan tärkeää, jotta arvokkaat säikeet pysyvät terveinä ja rehevinä pidempään!

lue myös – paras hiustyyli kaljuuntuvalle

Usein kysytyt kysymykset aiheesta kaljuuntuminen esto

Kummalta vanhemmalta kaljuuntuminen periytyy?

Molempien vanhempien geenit vaikuttavat kaljuuntumisriskiin. Androgeenisen hiustenlähtögeeni on kuitenkin hallitseva ja sijaitsee X-kromosomissa, jonka miehet perivät äideillään. Joten jos äitisi isoisäsi kaljuutui, todennäköisemmin myös sinä.

Esiintyykö miesten kaljuuntuminen äitini puolella perhettä?

Jos äitisi isällä (äidin isoisällä) on miestyyppinen kaljuuntuminen, on hyvä mahdollisuus, että sinullakin on miestyyppinen kaljuuntuminen. Miestyyppisen kaljuuntumisen ja isäsi välillä voi kuitenkin olla yhteys. Jos isäsi on kalju, sinulla on kaksinkertainen todennäköisyys saada miestyyppinen kaljuuntuminen.

Kuinka yleistä on miesten kaljuuntuminen?

Miestyyppinen kaljuuntuminen vaikuttaa kahteen kolmasosaan kaikista miehiksi määritellyistä ihmisistä syntyessään, ja todennäköisyys kokea hiustenlähtöä kasvaa iän myötä.

Miten lopettaa kaljuuntuminen?

Vaikka miesten kaljuuntumista ei voida täysin pysäyttää niillä, joilla on geneettinen taipumus, minoksidiilin ja finasteridin kaltaisten lääkkeiden käyttö voi merkittävästi hidastaa sen etenemistä. Suojaavat hiustenhoitotottumukset ja elämäntapamuutokset, kuten proteiinipitoisen ruokavalion syöminen, lisäravinteet ja stressin hallinta, auttavat myös.

Voiko Kaljuuntumista ehkäistä?

Jos sinulla on geneettinen taipumus, kaljuuntumista ei voida täysin estää. Hoidon aloittaminen lääkkeillä, kuten minoksidiililla, finasteridilla ja PRP:llä varhain, tarjoaa kuitenkin parhaan mahdollisuuden hidastaa hiustenlähtöä merkittävästi ja jopa auttaa uusien hiusten kasvussa.

Mikä on tärkein syy miesten kaljuuntumiseen?

Yli 95 % miesten hiustenlähdöstä on androgeneettistä hiustenlähtöä eli miesten kaljuuntumista. Se johtuu karvatuppien lisääntyneestä herkkyydestä dihydrotestosteronille (DHT). DHT:n aiheuttamat muutokset hiusten kasvusyklissä vaikuttavat hiusten putoamiseen. Genetiikka, ikääntyminen ja hormonit vaikuttavat vastaanottokykyyn.

Voivatko kaljuuntuvat hiukset kasvaa takaisin?

Alkuvaiheessa kaljuuntuvat hiukset voivat kasvaa takaisin minoksidiilin ja finasteridin kaltaisilla lääkkeillä. Ne auttavat stimuloimaan follikkelia ja pidentää aktiivista hiusten kasvuvaihetta. Tulokset edellyttävät kuitenkin jatkuvaa pitkäaikaista käyttöä. Kehittyneet kirurgiset hiusten palautustekniikat voivat myös auttaa palauttamaan hiukset pysyvästi voimakkaasti kaljuuntuvilla alueilla.

Voiko miesten kaljuuntumista korjata?

Kyllä, hoitovaihtoehdot sallivat miesten korjata tai hoitaa kaljuuntumista melko tehokkaasti. Lääkkeet voivat hidastaa ja jopa kääntää geneettisen kaljuuntumisen alkuvaiheita, kun taas kirurgiset hiustensiirrot tarjoavat pysyvän ratkaisun siirtämällä DHT-resistentit karvatupet kaljuuntuviin kohtiin. Mutta hoidot toimivat parhaiten, kun ne aloitetaan varhaisessa vaiheessa.

Minkä ikäisenä useimmat miehet alkavat kaljua?

Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa usein noin 30-vuotiaana. Miehet, joilla on kaljuuntumisgeenit, alkavat kuitenkin menettää hiuksia paljon aikaisemmin myöhään teini-iästä 20-luvun alkuun, usein pian murrosiän jälkeen. 50-vuotiaana yli 50 % miehistä kärsii huomattavasta hiustenlähtöstä.

Miksi jotkut miehet eivät kalju?

Kaikki miehet eivät kalju genetiikan takia. Tietyillä populaatioilla on hyvin alhainen miesten kaljuuntumisgeenien esiintyvyys geenipoolissaan. Miehillä, joilla on edelleen geneettinen alttius, terveiden testosteronitasojen ylläpitäminen, hoitojen käyttäminen varhaisessa iässä ja poikkeuksellisen vahva karvatupen kehitys voivat kaikki edistää hiusten täydellistä pysymistä.

viite – wikipedia

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *