Kuinka usein hiukset pitää pestä? asiantuntijoiden opas

Vaikka ”Kuinka usein hiukset pitäisi pestä?” on yksi yleisimmin kysytyistä kauneuskysymyksistä, asiantuntijat väittävät, ettei ole olemassa yhtä ”oikeaa” vastausta. Jopa yleispäteviltä vaikuttavat hiustenhoitosäännöt eivät aina ole yhden koon mukaisia.

”Totuus on, että ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta siihen, kuinka usein hiukset tulisi pestä”, toteaa tohtori Michele Green. ”Liiallinen hiusten pesu voi poistaa hiustupista niiden luonnolliset öljyt ja antaa keholle signaalin, että se tuottaa enemmän öljyä päänahassa, mutta liian vähäinen pesu voi johtaa rasvan, hien ja tuotteen kertymiseen hiussuortuviin. Tasapainon löytäminen näiden kahden välillä on ratkaisevan tärkeää, jotta hiustupet ja -säikeet pysyvät terveinä.”

kuinka usein hiukset pitää pestä

Tekijät, jotka vaikuttavat hiusten pesuaikatauluun

Kaikkien hiukset ovat erilaiset. Nämä tekijät voivat vaikuttaa siihen, milloin hiukset tulisi pestä.

  1. Ikä

Iästäsi riippuen päänahkasi öljyrauhaset ovat enemmän tai vähemmän aktiivisia.

”Öljyrauhaset ovat androgeenien (miespuolisten sukupuolihormonien) valvonnassa”, sanoo tohtori Richa. ”Siksi nuoremmilla ihmisillä on yleensä aktiivisemmat öljyrauhaset, koska heidän hormonitasonsa ovat korkeammat.”

Vaihdevuosien jälkeen naisilla androgeenit vähenevät, mikä vähentää öljyntuotantoa. Ajan myötä myös miehillä on vähemmän aktiivisia rauhasia.

  1. Etninen tausta

Toinen merkittävä tekijä, joka vaikuttaa siihen, kuinka usein hiukset tulisi pestä, on etninen taustasi.

”Erityisesti afroamerikkalaisilla on erittäin kuivat hiukset, ja jos he pesevät hiukset liian usein, niistä voi tulla kuivat ja hauraat, mikä voi johtaa hiusten katkeamiseen”, tohtori Richa sanoo.

Näissä tilanteissa hän suosittelee, ettei hiuksia pestä päivittäin.

  1. Hiusten pituus

Öljyrauhasia, joita kutsutaan myös talirauhasiksi, on vain päänahassa. Tämän öljyn (tai talin) on kuljettava jokaista hiussuortta pitkin hiusten päihin asti, jotta se kosteuttaisi hiuksia.

Tämän vuoksi pidemmät hiukset kuivuvat usein – hiusten päiden kosteuttaminen on haastavampaa.

”Mitä pidemmät hiukset, sitä kuivemmat latvat, tohtori Richa sanoo.

  1. Hiustyyppi

Samanlaisista syistä kiharat, karheat hiukset ovat yleensä paljon kuivemmat kuin suorat, silkkiset hiukset. Kiharissa hiuksissa öljyn on kuljettava korkkiruuvin muotoisia säikeitä pitkin kosteuttaakseen hiusten päitä.

Jos sinulla on kuivemmat hiukset, sinun pitäisi tietysti pestä ne harvemmin.

Sen lisäksi, että hiukset ovat kiharat, suorat, pitkät tai lyhyet, on olemassa myös kemiallinen käsittely, jolla on taipumus tehdä hiuksista hauraammat.

  1. Aktiivisuuden taso

Jos harrastat liikuntaa ja hikoilet paljon, saatat miettiä, pitäisikö hiukset pestä aina sen jälkeen.

Tohtori Richa sanoo ei. ”Vaikka harrastaisit päivittäistä liikuntaa, sinun ei tarvitse pestä hiuksiasi päivittäin.”

Hänen mukaansa on tärkeämpää ottaa huomioon hiustyyppisi, hiustekstuurisi ja tavallisesti esiintyvän öljyntuotannon määrä.

”Neuvon potilaita yleensä pitämään kiinni tavanomaisesta hiustenpesuaikataulusta, oli se sitten kolme kertaa viikossa, viikoittain tai kerran kuukaudessa, riippumatta aktiivisuustasosta”, hän sanoo.

Kuinka usein hiukset pitäisi pestä?

Vaikka hiustyypistäsi riippuu, kuinka usein shampoota ja hoitoa käytetään, Paul Labrecque, Paul Labrecque Salon and Skincare Spa -salongin luova johtaja, mestarikampaaja ja värjääjä Paul Labrecque sanoo, että on olemassa yksi melko yleinen sääntö: Shampoo vain silloin, kun hiukset ovat ”todella likaiset”.

”Sinun pitäisi pestä hiuksesi nimenomaan vain silloin, kun säikeesi ovat todella likaiset. Se on paras sääntö”, Labrecque sanoo. ”Oma öljyvirtauksesi määrittää tämän, ja koska jokainen ihminen on erilainen, tuo ajoitus vaihtelee yksilöllisesti.”

Tässä kohtaa todellinen hiustyyppisi astuu kuvaan. ”Eri hiustyypeillä on erilaiset tarpeet”, sanoo julkkiskampaaja ja L’Oréal Professionnel -yhtiön maailmanlaajuinen suurlähettiläs Min Kim, ja kaikki tätä juttua varten haastatellut asiantuntijat ovat samaa mieltä. Jaottelu (yleisen) hiustyypin mukaan on seuraava.

miten pestä hiukset oikein?

Kyllä, on olemassa oikea tapa tehdä se. ”Shampoopesussa kannattaa keskittyä hiuspohjan hieromiseen, jotta hiustuotteet, ylimääräinen öljy ja lika eivät tukkisi hiusjuuria”, Green sanoo.

Muita noudatettavia shampoopesusääntöjä? ”Valitse oikeat tuotteet. On tärkeää valita hiustyypillesi ja huolenaiheillesi räätälöity shampoo ja hoitoaine”, lisää Kim, joka kehottaa myös keskittymään hiuspohjaan. ”Vaahto puhdistaa pituudet huuhtelun yhteydessä.”

Huomioitavaa on myös se, että lämpötilalla on merkitystä suihkussa. ”Huuhtele hiukset haalealla tai viileällä vedellä. Kuuma vesi voi riisua hiuksista niiden luonnolliset öljyt ja aiheuttaa kuivuutta”, Kim sanoo ja neuvoo shampoopesuun varovaisuutta. ”Vältä aggressiivista hankausta tai vääntämistä. Taputtele sen sijaan hiukset kuiviksi pyyhkeellä.” Suihkussa käyminen liian kuumalla vedellä voi myös aiheuttaa hiusten halkeilua ja katkeilua.

Lue myös – mikä on paras puolipitkät hiustyyli miehille?

Usein kysytyt kysymykset

Miten hiukset kannattaa pestä?

Pese hiukset kostuttamalla ne huolellisesti, levitä shampoo, hiero se päänahkaan ja huuhtele se sitten kokonaan lämpimällä vedellä.

Kannattaako hiukset pestä pää alaspäin?

Hiuksia ei tarvitse pestä ylösalaisin, vaan kyse on pikemminkin perusteellisesta puhdistuksesta ja kunnollisesta huuhtelusta, jotta lika ja ylimääräiset öljyt saadaan poistettua tehokkaasti.

Kannattaako hiukset pestä pelkällä vedellä?

Hiusten peseminen pelkällä vedellä voi auttaa säilyttämään luonnolliset öljyt ja kosteuden, mutta se ei välttämättä puhdista hiuspohjaa ja hiusjuuria perusteellisesti shampoon tavoin.

Mikä on hyvä Pesuväli hiuksille?

Useimmille ihmisille sopiva pesuväli on 2-3 päivän välein, mutta se voi vaihdella hiustyypin, hiuspohjan kunnon ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

Mitä tapahtuu, jos ei pese hiuksia?

Jos et pese hiuksiasi säännöllisesti, öljyjä, likaa ja tuotekertymiä voi kertyä, mikä johtaa kutiavaan päänahkaan, hilseilyyn ja mahdollisesti hiusten katkeamiseen tai vaurioitumiseen ajan myötä.

Myös jos sinulla on hiustenlähtöongelmia, tarkista tämä opas paras shampoo hiustenlähtöön joka varmasti auttaa sinua parantamaan hiuksiasi

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *