Rannekellon osat – kellon 10 osaa on tiedettävä

Rannekellon voivat näyttää ulkopuolelta yksinkertaisilta, vain kellotaulu, jossa osoittimet pyörivät osoittamaan aikaa. Mutta niiden koteloissa on monimutkainen maailma pienoisosia, jotka on suunniteltu tarkasti pitämään lähes täydellinen aika ja kestämään päivittäisen kulumisen vaatimukset.

Rannekellon sisällä olevien komponenttien ymmärtäminen voi antaa enemmän arvostusta kellosta ja hienosta käsityöstä. Se auttaa myös ymmärtämään markkinoinnin terminologiaa kelloa ostaessasi.

Tässä oppaassa tutkimme olennaisia rannekellon osat, joista kello muodostuu, ja miten ne toimivat yhdessä.

rannekellon osat

Mikä on tärkeää rannekellon osat?

Käydään ensin läpi tärkeimmät rannekellon osat, jotka löydät useimmista kelloista. Sitten peitämme kellon hihnan ja viimeistelemme joitain yleisiä rannekelloongelmia.

tässä on luettelo 10 tärkeimmästä rannekellon osat.

 1. Kehys
 2. Tapaus
 3. Kruunu
 4. Kristalli
 5. Soita
 6. Käsi
 7. Tuntimerkki
 8. Korvakkeet
 9. Liike
 10. hihna

1. Kehys

Rannekellon kehys on ulompi rengas, joka pitää kellon kristallin paikoillaan. Kellon kehykset voivat olla kiinteitä ja tasaisia, tai ne voivat olla pyöriviä ja toimivia. Kehyksen toiminnot vaihtelevat selkeästi koristeellisista kuluneen ajan seurantaan ja jopa nopeuksien laskemiseen etäisyyksillä.

2. Tapaus

Kotelo on kellon sisällön kotelo. Kellokotelot voidaan valmistaa useista materiaaleista, kuten metallista, muovista tai keramiikasta. Harvinaisempia metalleja, kuten kultaa ja hopeaa, voidaan käyttää myös kellokoteloiden luomiseen. Ja täällä Nixonissa käytämme jopa kierrätettyä muovia joidenkin kestävien kellomalliemme koteloissa.

3. Kruunu

Kruunu on pieni nuppi, joka työntyy ulos rannekellon kyljestä. Käyttääksesi kruunua vedä se ulos kellon rungosta ja käännä sitä suuntaan, joka vastaa haluamasi muutokset. Yleisiä muutoksia, joita kellon kruunulla voi tehdä, ovat aika ja päivämäärä.

Ja aivan kuten monet rannekellon osat, siellä on monia eri tyylejä kellokruunuja.

4. Kristalli

Rannekellokristalli on kirkas materiaali, joka suojaa kellotaulua. Kristalli voi olla valmistettu lasista, muovista tai safiirista kellosta riippuen. Kellokiteitä voi olla myös eri tyylejä. Esimerkiksi Nixon Spectra käyttää harvinaista kupukiteistä kristallia.

Kristalli rannekellon osat

5. Soita

Tuntimerkit ja osoittimet ovat rannekellon kaksi pääosaa, mutta ne ovat vain perusasiat.

Analogisista valinnoista voi tulla melko monimutkaisia. Ne voivat sisältää ominaisuuksia, kuten päivämääräikkunat ja toimintoja, kuten kronografit. Lisäksi ne voivat olla kankaalle yksityiskohtaista estetiikkaa varten. Nixon Spectra käyttää näyttelykelloa, joka paljastaa kellon mekaniikka. Ja aurinkokelloissa käytetään usein puoliläpinäkyviä kellotauluja, jotta alla olevat aurinkopaneelit voivat imeä valoenergiaa.

Digitaaliset kellot ovat toinen peto, ja ne voivat välittää paljon suurempia määriä tietoa kuin analogiset kellot.

6. Käsi

Kädet liikkuvat rannekellon kellon ympärillä osoittamaan aikaa. Yleensä kelloissa on tunti-, minuutti- ja sekuntiosoitin. Mutta tämä voi vaihdella kellosta riippuen. Esimerkiksi kronografikelloissa voi olla useita lisäosoittimia, jotka auttavat käyttäjää ajoittamaan tapahtumia.

Ja jopa kelloosoittimet voivat olla eri tyylejä. Nixon käyttää ”luurankokäsiä” useissa kellomalleissa, ja Lum-kärjet antavat kellon käyttäjille mahdollisuuden lukea aikaa pimeässä.

7. Tuntimerkki

Tuntimerkit on sijoitettu rannekellon kellon ympärille ja ne edustavat ajan mittauksia. Yleensä kelloissa on numeeriset tuntimerkit väliltä 1-12. Useat Nixon-kellot käyttävät ”soveltuja indeksejä” markkereina. Käytetyt indeksit sovelletaan yksilöllisesti ja ne ovat merkki hyvästä ammattitaitosta.

8. Korvakkeet

Rannekellon hihnat kiinnitetään kellon koteloon korvakkeilla. Useimmissa kelloissa on kaksi pidikettä – yksi kotelon sekä kello 12:n että 6:n puolella. Niitä on erikokoisia, ja on tärkeää mitata ranneke leveys ennen kellon hihnan vaihtamista.

9. Liike

Liike sisältää kaikki rannekellon sisäiset osat, jotka auttavat sitä seuraamaan aikaa. Kellon liikkeet sisältävät monia pieniä osia, kuten jousia ja vaihteita, mutta niitä kutsutaan yksittäiseksi ”liikkeeksi”.

Ja kellon liikkeitä on myös useita! Esimerkiksi automaattiset liikkeet muuttavat liikkeen tuottaman energian kellon tehoksi.

10. hihna

Rannekellon hihnat pitävät kellosi kiinni ranteessa. Kellonhihnoja on saatavana useista eri materiaaleista ja tyyleistä, ja ne voidaan helposti vaihtaa tai vaihtaa. Nixonin yleisimmät kellon rannekkeet sisältävät metallirannerenkaita, nahkarannekkeja, NATO-rannekellojen rannekkeita ja jopa kestävän kehityksen mukaisia rannekellojen rannekkeita, jotka on valmistettu kierrätetyistä merenpohjaisista muovista!

Rannekellojen hihnat

Tämä kertoo useimpien kellojen pääosista. On kuitenkin yleistä, että kelloissa on enemmän ominaisuuksia. Tai ”komplikaatiot”.

Mutta ennen kuin pääsemme käsittelemään rannekellojen komplikaatioita, käydään läpi rannekellojen hihnojen pääosat.

 1. Säätöreiät

Säätöreiät ovat kellon hihnassa olevia reikiä, joiden avulla käyttäjät voivat säätää kelloa ranteen koon mukaan.

 1. Solki

Kellon hihnan solkia käytetään pitämään kellon hihnan koko paikallaan.

 1. Korvakkeen reiät

Kellon hihnan päässä on reiät. Tätä hihnan osaa käytetään kellon hihnan kiinnittämiseen kellon koteloon.

 1. Hihna/ranneke

Rannekello tai hihna on materiaalia, joka pitää rannekelloa rannettasi vasten. Kellon rannekkeita on saatavilla monenlaisista materiaaleista. Seiko -kellojen yleisiä rannekemateriaaleja ovat nahka, kumi, metallirannekkeet ja jopa kestävät hihnat.

lue myös tämä aiheeseen liittyvä opas miten tehdä rannekellon pariston vaihto?

Usein kysytyt kysymykset aiheesta rannekellon osat

Mitkä ovat rannekellon tärkeimmät osat?

Kolme pääosaa ovat kotelo, joka pitää kaiken yhdessä, kellotaulu, joka näyttää kellonajan, ja kellokoneisto, joka on monimutkainen mekanismi kellon sisällä, joka antaa kellolle voiman.

Mitä materiaaleja käytetään rannekellon koteloiden valmistukseen?

Kellon kotelot valmistetaan yleensä materiaaleista, kuten ruostumattomasta teräksestä, titaanista, kullasta, platinasta ja keramiikasta, koska ne ovat kestäviä, korroosionkestäviä ja ylellisiä.

Mikä on rannekellon kide ja mitä tyyppejä käytetään yleisesti?

Kellokristalli on kellotaulun päällä oleva läpinäkyvä kansi. Materiaaleina käytetään muun muassa safiirikristallia premium-kelloissa sen naarmunkestävyyden ansiosta, kun taas mineraalilasi- ja akryylikristallit ovat edullisempia vaihtoehtoja.

Mitä kronometri tarkoittaa rannekellossa?

Kellon kronometri-merkintä tarkoittaa, että sen kellokoneisto on käynyt läpi tiukan riippumattoman testauksen, jonka avulla on varmistettu, että se täyttää tarkkuusstandardit – pitää ajan -4-6 sekunnin tarkkuudella vuorokaudessa. Alle 3 prosenttia sveitsiläisistä kelloista täyttää tämän vaatimuksen.

Mikä on tourbillon ja mitä se tekee rannekellossa?

Tourbillon on kellon kutuvaelluksen lisäosa, joka pyörii jatkuvasti kumotakseen painovoiman vaikutuksen kellon sisällä oleviin säätökomponentteihin ja parantaakseen ajanoton tarkkuutta ranteen eri asennoissa.

Miten rannekellon vedenkestävyys mitataan ja ilmoitetaan?

Vedenkestävyystasot ilmoitetaan metreinä, ATM:nä tai baareina – ne osoittavat, kuinka paljon staattista vedenpainetta kello kestää ennen vuotoa. 100m, 10ATM tai 10bar järjestelmät kestävät yleensä suihkussa käymisen ja uinnin.

Voiko naarmuuntuneen rannekellon kristallin kunnostaa ja miten se tehdään?

Akryylikiteet voidaan kiillottaa käsin, kun taas safiirikiteet vaativat timanttikärkisiä työkaluja naarmujen jälkikäsittelyyn prosessissa, jota kutsutaan kiteen uudelleenharjaukseksi. Tämä on monimutkaista työtä, jonka kokeneet ammattilaiset tekevät rannekellon lasin uudelleen pinnoittamiseksi.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *